Nyomtatás

 
  Kortárs tánc  
  Események  
 
Jérome Bel: Pichet Klunchun és én a Trafóban
2012-01-24 22:24

Nyomtatóbarát verzió


2012. január 27-28-án Jérome Bel és Pichet Klunchun lép a Trafó színpadára...

A világot már széltében és hosszában bejárt, mindenütt hatalmas sikert arató előadás az ázsiai tradíciónak és az európai kortárs koreográfiának, a kultúrák közötti mentalitásbeli különbségnek állít groteszk/görbe tükröt. Míg a lenyűgöző, ázsiai Pichet Klunchun elképesztő minőségben táncol, vitázik és érvel, addig Jérome Bel reakciója tipikus európai válasz. A szokatlan dialógus során a gondolatok szuperszonikus gyorsasággal száguldoznak a két résztvevő között, a világ kultúrájának értelmezése hihetetlenül érdekes megvilágításba kerül. A párbeszéd konklúzióját pedig maguk a nézők vonhatják le. Olyan érzése támad az embernek, ahogy nézi a darabot, mintha a világ kitágulna, mintha az összefüggéseket az ember egyszerre távolról és közelről látná.

Amikor 2005-ben Jérome Bel Bangkokban dolgozott, kevésbé érdekelte a thai tánc, mint a tenger és a szigeteken eltölthető szabadság és mikor összeismerkedtek Pichettel – akivel megismerkedésük történetét játsszák el újra és újra –, semmit sem tudtak egymás kultúrájáról, tradícióiról (ha az egyik táncolt, a másik nem sokat értett belőle). Így aztán elkezdtek beszélgetni, magyarázni és megtanulni ki a másik és mit is képvisel. Ebből született az előadás, melynek során a két radikálisan különböző világból származó művész egy gyakran humoros és nagyon személyes tánc-dialóguson keresztül lassan megismerkedik egymással és egymás "hátterével". Az interjúfolyamat során a kezdeti kölcsönös értetlenségből kialakul egyfajta izgalmas mozgás- és ötletcsere.
Ugyanez magasabb kifinomultság-mérőn/sznobszótárral a kézben: elbagatellizált konceptuális performansz, esetleg kabaré-színház, mely az emberiség egységében leli kedvét.

2008-ban Jérome Belt és Pichet Klunchunt az Európai Kulturális Alap Routes Princesse Margriet - a kulturális sokszínűségért díjával tüntették ki.


Az előadás időpontja:
- 2012. január 27. 20 óra
- 2012. január 28. 20 óra

Az előadás helyszíne: Trafó - Nagyterem
 
Forrás: Trafó
Képek forrása: Trafó
További információk: Trafó© 2005-2018 Országos Tánchírek - www.tanchirek.hu