Labnikker Kft. – Pipettaszerviz és kalibrálás  •  Labnikker Ltd. – Pipette repair and calibration

TÁNC - Országos Tánchírek - www.tanchirek.hu - Friss hírek a hazai és nemzetközi tánc világából
   Címoldal
Táncfajták
Akrobatikus Rock & Roll
Balett tánc
Boogie-Woogie
Break tánc
Disco- és Show tánc
Flamenco
Hastánc
Hip-Hop
Ír tánc
Jégtánc
Kortárs tánc
Magyar néptánc
Moderntánc
Musical
Népek táncai
Salsa-Mambo
Step tánc
Swing
Tangó
Társastánc
Versenytánc
Összes

Tánc Versenynaptár
Versenynaptár
Elindult Versenynaptár oldalunk, ahol a magyarországi és külföldi táncversenyek programját, eseményeit és az ehhez kapcsolódó híreket találhatjátok meg.


Küldj Te is híreket!
Legyél Te is az Országos Tánchírek szerkesztője!
Tudsz valamit, amit másokkal is megosztanál a tánc világából? Versenyen voltál, vagy épp egy továbbképzésre készülsz? Tudsz egy jó táncos programot a hétvégére?

Itt elmesélheted mindenkinek!


Táncpartner kereső
Ha még nem volt párod, vagy útjaitok elváltak és párt keresel, esetleg szeretnél a versenytánccal komolyan foglalkozni, akkor a Te helyed az Országos Táncpartner Keresőben van! Itt mindenki megtalálja ideális táncpartnerét!  Címoldal » Tánctörténet » Ír tánc Nyomtatóbarát verzió  
 
Ír tánc
Tánctörténet
Az ír tánc története
2005-08-30 11:05
 

Csak bizonytalan emlékek vannak az ír tánc korai történetéből, de bizonyítékok vannak arra, hogy az elsők, akik vallásos rituálék alkalmával a tölgyfának és a Napnak tisztelegtek, a druidák voltak. Az ő közös táncaik nyomai felfedezhetők a mai körtáncokban. Mikor a kelták több mint kétezer évvel ezelőtt Közép-Európából Írországba érkeztek, magukkal hozták saját néptáncukat.

Az ír táncot dudán és hárfán játszott zenével kísérték. Virrasztások során is táncoltak. A gyászolók egymást követve körbejárták a koporsót dudazenére.

A 18. században Írországban megjelent a táncmester (dancing master). Vándorló tánctanár volt, aki faluról falura járt a megyében, és táncolni tanította a parasztokat. A táncmesterek rikító jelenségek voltak, fényes ruhákban.

1994-ben az Eurovíziós dalfesztiválon a Riverdance sztárja, Michael Flatley és partnernője, Jean Butler egy 7 perces számot adtak elő, mely után a világ figyelme kezdett egyre jobban az ír tánc felé fordulni. Azóta az ír sztepptánc virágkorát éli, újabb és újabb show-kat alkotnak, egyre nagyobb rajongótábort gyűjtve az egész világon, így természetesen Magyarországon is.
A legismertebb show-k: Riverdance, Lord of the Dance, Magic of the Dance, Celtic Tiger.


Ír táncfajták

‘Soft shoe’-ban táncolt táncok:

A nők és a férfiak soft shoe-ja (vagy más néven light shoe) nagyban különbözik egymástól. A női soft shoe-t ghillies-nek nevezik és hasonlít a balettcipőre, a cipőfűző pedig keresztezve fut végig a cipőn. A férfi light shoe pedig csak annyiban különbözik a hard shoe-tól (vagy heavy shoe), hogy ennek csak a sarka ad ki kopogó hangot.

Light reel: gyors, energikus, 4/4-es ütemben táncolt, ugrásokkal teli
tánc; ez az első olyan tánc, amit a táncosok megtanulnak

Light jig: 6/8-os ütemben, reel-hez hasonló zenére táncolt tánc

Slip jig: az egyik legkülönlegesebb táncfajta, amelyet csak nők
táncolnak, az egyedül az ír zenére jellemző 9/8-os ütemben.

‘Hard shoe’-ban táncolt táncok:

A nők és férfiak hard shoe-ja nem különbözik egymástól. A cipőnek a sarka /heel/ és a cipő elején elhelyezett, úgynevezett /tip/ rész adja ki a hangokat.

Treble jig: ennek a zenéje lehet gyorsabb vagy lassabb; a lassabb zenére táncolt treble jig-et a bonyolultabb lépések jellemzik, amelyeket főleg versenyeken lehet látni. (Például a Lord of the Dance-ből a /Breakout./)

Treble reel: reel zenére táncolt, kopogós tánc, amelyet előszeretettel
táncolnak különböző táncshow-kban. (Például a Lord of the dance fináléja)

Hornpipe: treble jig-nél nehezebb, 2/4-es vagy 4/4-es ütemben táncolt tánc. Különleges ritmusa miatt nehezebb táncolni, mint akármelyik más
táncot, ezért csak haladóbb tanulóknak szokták elkezdeni tanítani. (Például Don Dorcha tánca a Lord of the Dance-ben)

Set dance: 32 különböző, hagyományos zenére járt tánc, amelyeknek a koreográfiája az egész világon közel azonos. Néhány ezek közül: St. Patrick’s Day, The Blackbird, Planxty Drury.

A legismertebb táncosok

Michael Flatley

1958 július 16-án született Chicagoban, Illinoisban. Még egészen kicsi korában sokszoros bajnok nagymamája néha elviszi a kis Michaelt ír szteppeseket nézni, de az akkor még "kisfiú" csak 11 évesen kezd el komolyan foglalkozni az ír tánccal. Sokan azt mondták, későn kezdte, de erre számtalanszor rácáfolt, például mikor 16 évesen világbajnoki címet szerzett. Táncolt a Chieftains-szel és a Spirit of Mayo-ban Jean Butlerrel. A Riverdance- ben a kezdetektől táncol, de csak '95-ig, amikor is kiszáll, mert elkezdi saját show-ja, a Feet of Flames
rendezését. A show-ban is kiderül, hogy az úriember remekül fuvolázik is, kevesen tudják, hogy számos bajnokságot nyert e téren is. A Feet of Flames után létrehozta még Lord of The Dance showját, aztán visszavonult. Legalábbis 2004-ig így tudta mindenki, mikor is felröppent a hír, hogy Flatley 47 évesen (!) új show-val áll elő. S idén, 2005. július 9-én Budapesten volt ennek a shownak, a Celtic Tigernek az európai premierje. (A premier előtt Fehér Krisztián, a magyarországi Irish Feet menedzsere interjút is készített vele!)**

Jean Butler

1971. március 14-én született Amerikában, Long Island Minneola körzetében. Mindössze 4 éves, amikor balettozni tanul, 6 évesen pedig elkezd ír szteppet tanulni. (Húga, Cara szintén táncos, 4 évvel fiatalabb Jean-nél.) 17 éves korától a Chieftains együttessel táncol, majd Michael Flatley-vel a Spirit of Mayo-ban. A Riverdance kezdetétől '96-ig a show női vezető táncosa, előbb Flatley-vel, majd Colin Dunne-nal. Colin Dunne-nal 1999-ben létrehozták a Dancing On Dangerous Ground show, melynek koreográfusa is Jean Butler volt.

Colin Dunne

1968. május 8-án született az angliai Birminghamben. Mindössze 3 éves, mikor elkezd táncolni, és csupán 9 éves, mikor országos bajnokságot is nyer. "Minden idők legjobb férfi ír sztepptáncosa", a jéghegy csúcsa. Ahogy "titulusa" is mutatja, Ő az a táncos, aki elképesztő technikájával rabul ejtette és ejti a világot.9 világbajnoki és 11 brit bajnokságbeli első helyezést nyert el. Táncolt a De Dannan együttessel, és a Marion Turley vezette Celtic Feet-ben is. Később azonos címmel oktatóvideót jelentetett meg. Miután átvette a Riverdance stafétabotját Michael Flatley-től, egy évig táncolt együtt Jean Butlerrel. 1998-ban hagyta ott a show-t, teljes gőzerővel dolgoztak Butlerrel a Dangerous Ground előkészületein.

 
Forrás: Ambrózy Erzsébet


Michael Flatley - Jean Butler

Colin Dunne

Jean Butler
 
   
 

oldal tetejére

 
 
Nyomtatóbarát verzió


 
 


Keresés a hírek között
Keresés:
lap.hu partnereink©2005-2018 Országos Tánchírek - www.tanchirek.hu - Impresszum - Főtámogatóink: pipettaszerviz.hu és calibration-pipette.com