Labnikker Kft. – Pipettaszerviz és kalibrálás  •  Labnikker Ltd. – Pipette repair and calibration

TÁNC - Országos Tánchírek - www.tanchirek.hu - Friss hírek a hazai és nemzetközi tánc világából
   Címoldal
Táncfajták
Akrobatikus Rock & Roll
Balett tánc
Boogie-Woogie
Break tánc
Disco- és Show tánc
Flamenco
Hastánc
Hip-Hop
Ír tánc
Jégtánc
Kortárs tánc
Magyar néptánc
Moderntánc
Musical
Népek táncai
Salsa-Mambo
Step tánc
Swing
Tangó
Társastánc
Versenytánc
Összes

Tánc Versenynaptár
Versenynaptár
Elindult Versenynaptár oldalunk, ahol a magyarországi és külföldi táncversenyek programját, eseményeit és az ehhez kapcsolódó híreket találhatjátok meg.


Küldj Te is híreket!
Legyél Te is az Országos Tánchírek szerkesztője!
Tudsz valamit, amit másokkal is megosztanál a tánc világából? Versenyen voltál, vagy épp egy továbbképzésre készülsz? Tudsz egy jó táncos programot a hétvégére?

Itt elmesélheted mindenkinek!


Táncpartner kereső
Ha még nem volt párod, vagy útjaitok elváltak és párt keresel, esetleg szeretnél a versenytánccal komolyan foglalkozni, akkor a Te helyed az Országos Táncpartner Keresőben van! Itt mindenki megtalálja ideális táncpartnerét!  Címoldal » Tánctörténet » Hastánc Nyomtatóbarát verzió  
 
Hastánc
Tánctörténet
Mi a hastánc?
2005-08-30 11:48
 

Több szakértő szerint a hastánc a tánc legősibb formája, Indiától a Közép-Keletig mindegyik keleti kultúrában megtalálhatók a gyökerei. Talán a hastáncról a legnagyobb félreértés az, hogy a férfiak szórakoztatása a célja.

A történelem során ezt a rituális megnyilvánulást más nőknek mutatták be, általában termékenységi rítusok keretében, vagy olyan ünnepélyeken, ahol a fiatal lányokat készítették fel a házasságra. A legtöbb esetben a férfiak teljesen ki voltak zárva ezekről az eseményekről.

A hastánc mozdulatai a női csontozathoz és izomfelépítéshez igazodnak, a mozdulatok inkább a törzsből, mintsem a lábból és a lábfejből indulnak. A tánc gyakran az egyes testrészek izolálására fókuszál, és azok egymástól függetlenül mutatják be az érzéki mintázatokat, egybeszőve az egész női alakot. A hastáncot általában mezítláb táncolják, ami sokak szerint a táncos, a produkciója és az Anyaföld közötti meghitt kapcsolatot hangsúlyozza.

A hastánc kosztüm általában színes, lágy esésű viselet, a hatás tovább fokozható hullámzó kendőkkel és fátylakkal. Gyakori az ujjcin viselete, amely i.e. 200 évvel már ismert volt, és nélkülözhetetlenek az egzotikus kiegészítők, például a pazar, pénzérmékkel díszített övek, amelyekre régen a család egész vagyona rá volt varrva, hogy szállítható legyen, ha a nőnek menekülnie kell. A tánchoz viselt, érdekes kellékek még a kardok, kígyók, edények és az égő gyertyákkal kiegészített gyertyatartók.

Amerikában a hastánc első népszerűségi hulláma 1893-ban volt, amikor Little Egypt, a híres táncos a Chicago World vásárán lépett fel. Az amerikaiakat nyűgözte az egzotikus tánc ritmusa és dallama, ami néhány évvel később több némafilmben is szerepelt. A ruhák és a táncstílusok átvették a hollywood-i csillogást, és még a közép-keleti táncosokat is inspirálta, hogy eme művészeti ágat magasabb szintre fejlesszék. Például 1900 előtt semmilyen dokumentumban nem található a fátyol használatára utaló jelzés, de manapság már világszerte népszerű ez a tánckellék.

A századforduló óta a hastánc népszerűsége mind Amerikában, mind az egész világon rohamosan nő. A hastánc fesztiválok, workshop-ok és szemináriumok rengeteg érdeklődőt vonzanak. Számos táncos ma már komolyan foglalkozik a hastánc művészetével, és elutaznak a Közép-keletre, hogy a tánccal a születése helyén foglalkozhassanak.
 
Forrás: Tirják Tamara
További információk: www.bellydance.orgSamia Gamaal


Tahia Carioca
 
   
 

oldal tetejére

 
 
Nyomtatóbarát verzió


 
 


Keresés a hírek között
Keresés:
lap.hu partnereink©2005-2018 Országos Tánchírek - www.tanchirek.hu - Impresszum - Főtámogatóink: pipettaszerviz.hu és calibration-pipette.com