Labnikker Kft. – Pipettaszerviz és kalibrálás  •  Labnikker Ltd. – Pipette repair and calibration

TÁNC - Országos Tánchírek - www.tanchirek.hu - Friss hírek a hazai és nemzetközi tánc világából
   Címoldal
Táncfajták
Akrobatikus Rock & Roll
Balett tánc
Boogie-Woogie
Break tánc
Disco- és Show tánc
Flamenco
Hastánc
Hip-Hop
Ír tánc
Jégtánc
Kortárs tánc
Magyar néptánc
Moderntánc
Musical
Népek táncai
Salsa-Mambo
Step tánc
Swing
Tangó
Társastánc
Versenytánc
Összes

Tánc Versenynaptár
Versenynaptár
Elindult Versenynaptár oldalunk, ahol a magyarországi és külföldi táncversenyek programját, eseményeit és az ehhez kapcsolódó híreket találhatjátok meg.


Küldj Te is híreket!
Legyél Te is az Országos Tánchírek szerkesztője!
Tudsz valamit, amit másokkal is megosztanál a tánc világából? Versenyen voltál, vagy épp egy továbbképzésre készülsz? Tudsz egy jó táncos programot a hétvégére?

Itt elmesélheted mindenkinek!


Táncpartner kereső
Ha még nem volt párod, vagy útjaitok elváltak és párt keresel, esetleg szeretnél a versenytánccal komolyan foglalkozni, akkor a Te helyed az Országos Táncpartner Keresőben van! Itt mindenki megtalálja ideális táncpartnerét!  Címoldal » Egyéb » Magyar néptánc Nyomtatóbarát verzió  
 
Magyar néptánc
Egyéb
Sokszínű Baranya - konferencia a megye tánchagyományáról
2011-10-22 19:58
 

Sokszínű Baranya címmel konferenciát rendeztek a megye magyarságának tánchagyományáról...

Az országban kevéssé ismert baranyai magyar táncfolklór állt a középpontjában annak a szakmai tanácskozásnak, amelyet október 14-én rendeztek Hosszúhetényben. Az előadásokat kétnapos táncoktatás követte, amelynek folytatásaként novemberben további két hétvége kínál lehetőséget a néptáncosok számára a vidék hagyományainak beható megismerésére.

A komlói Pöndöly Néptánc és Hagyományőrző Egyesület, valamint a pécsi Mecsek Táncegyüttes Egyesület közös rendezésében, az NKA pályázati támogatásával valósult meg az esemény, melynek helyszínválasztása nem volt véletlen: Hosszúhetényben jelentős múltja van a táncos szokások ápolásának. Az 1930-as évek óta folyik néprajzi és néptánckutatás a településen, a hosszú évtizedek óta működő hagyományőrző népi együttes pedig országos elismertségnek örvend.

Az érdeklődők tizennégy előadást hallhattak a baranyai tánckutatás történetéről, helyzetéről, egy-egy település tánchagyományairól, valamint a mindezzel összefüggő népzenei és viseletet érintő kérdésekről. Andrásfalvy Bertalan, a PTE néprajzkutató professzora a kulturális gyökerek, a tradíció napjainkban is érvényes jelentőségére, s a jövő egészséges társadalmában betöltött szerepére irányította rá a figyelmet, míg dr. Felföldi László, az MTA Zenetudományi Intézet Néptánc Osztályának vezetője a kulturális örökség megőrzésének lehetőségeit ismertette.
A folytatásban fiatal kutatók és néptáncoktatók mutatták be az elmúlt években készült dolgozataikat, kutatásaik eredményeit. Szó volt Tar Istvánról, a még élő, ormánsági cimbalmosról (Kiss Alfréd), a baranyai rezesbandákról (Deáky Péter), a néptáncnak a magyar identitás megőrzésében betöltött szerepéről a horvátországi Baranya falvaiban (Kiss Gábor), a drávaszögi és a hosszúhetényi viseletekről (Kurucz Ildikó és Radó Tihamér). Bemutatták Balogh János baranyai annotált forrásjegyzékét és Bánfi Rita gyermekjáték-gyűjteményét. Részletesen feltárult az ormánsági és hosszúhetényi táncok (Kirch Zoltán), valamint a magyaregregyi hagyományok világa (Németh Csilla). Izgalmas színpadi lehetőségeket vonultatott fel a baranyai folklór táncszínházi alkalmazásáról szóló előadás (Gálber Attila).

A konferenciát követően a tánc vette át a főszerepet: a hosszúhetényi Nemes János ÁMK-ban kétnapos oktatás zajlott, ahol előbb Kelet-Baranya (Szebény, Dunaszekcső és Dunafalva), majd Hosszúhetény tánchagyományát ismerték meg a résztvevők.

A táncosok és táncpedagógusok továbbképzése novemberben folytatódik: 12-13-án, Pécsett Magyaregregy, Ócsárd és Birján táncai kerülnek terítékre, az ősz utolsó hétvégéjén, Komlón pedig a délszláv háborúban megviselt szlavóniai magyar falvak, illetve az Ormánság vidékének hagyománya szerepel az oktatások programjában.
 
Forrás: Molnár Péter, Deáky Péter
További információk: Baranyafolk

 
   
 

oldal tetejére

 
 
Nyomtatóbarát verzió


 
 


Keresés a hírek között
Keresés:
lap.hu partnereink©2005-2018 Országos Tánchírek - www.tanchirek.hu - Impresszum - Főtámogatóink: pipettaszerviz.hu és calibration-pipette.com