Labnikker Kft. – Pipettaszerviz és kalibrálás  •  Labnikker Ltd. – Pipette repair and calibration

TÁNC - Országos Tánchírek - www.tanchirek.hu - Friss hírek a hazai és nemzetközi tánc világából
   Címoldal
Táncfajták
Akrobatikus Rock & Roll
Balett tánc
Boogie-Woogie
Break tánc
Disco- és Show tánc
Flamenco
Hastánc
Hip-Hop
Ír tánc
Jégtánc
Kortárs tánc
Magyar néptánc
Moderntánc
Musical
Népek táncai
Salsa-Mambo
Step tánc
Swing
Tangó
Társastánc
Versenytánc
Összes

Tánc Versenynaptár
Versenynaptár
Elindult Versenynaptár oldalunk, ahol a magyarországi és külföldi táncversenyek programját, eseményeit és az ehhez kapcsolódó híreket találhatjátok meg.


Küldj Te is híreket!
Legyél Te is az Országos Tánchírek szerkesztője!
Tudsz valamit, amit másokkal is megosztanál a tánc világából? Versenyen voltál, vagy épp egy továbbképzésre készülsz? Tudsz egy jó táncos programot a hétvégére?

Itt elmesélheted mindenkinek!


Táncpartner kereső
Ha még nem volt párod, vagy útjaitok elváltak és párt keresel, esetleg szeretnél a versenytánccal komolyan foglalkozni, akkor a Te helyed az Országos Táncpartner Keresőben van! Itt mindenki megtalálja ideális táncpartnerét!  Címoldal » Tánctörténet » Moderntánc Nyomtatóbarát verzió  
 
Moderntánc
Tánctörténet
Mitől "modern" egy tánc? - Tánctörténet
2005-10-03 12:46
 

Mitől „modern” egy tánc? És mit is jelent egyáltalán ez a kifejezés? Sokan tévesztik össze más, a napjainkban gyakorolt mozgásművészeti irányzatokkal a modern táncsport irányzatait és táncfajtáit.
Általánosságban valamennyi olyan táncirányzatra, gyűjtőnévként kezdték el használni a hatvanas évek végén és a hetvenes években a tánc-szakírók (pl. Don Herbison-Evans a tánctermi „modern” táncokra /1968/, Lori Heikkila a dzsessz-irányzatokra /1969/, James Ottan az akkori disco és hustle irányzatokra /1971/), amelyek nem egyértelműen a klasszikus balett, illetve a definiált társastánc (tíztánc) irányzatokra voltak visszavezethetők. Az akkori disco táncból kifejlődött, illetve a swing és a disco egymásra hatásából kifejlődött számos táncfajta és variáció, valamint a street dance irányzatok kialakulása további táncfajtákkal, önállósuló táncirányzatokkal gazdagította a „modern” néven aposztrofált táncok palettáját. A hetvenes évek második felében és a nyolcvanas évek elején elsősorban Olaszországban és Németországban kezdték ide számítani a rock-and-roll versenyeken is megjelenő, akrobatikus változatát és a később más irányban is versenyrendszerbe gyűjtött, úgynevezett divattáncokat (divatjellegű társastáncok).
A hetvenes és nyolcvanas években több versenyirányzat a sportjelleget felismerve kezdte rendszerezni ezeket a táncfajtákat vagy ezek közül néhányat. Ilyenek voltak a Dance Friends’ Festival néven kezdődött, a mai napig Las Vegasban évente megrendezett egyesült államokbeli versenyek, a Modern Dance Association (Liverpool) 80-as években népszerű és a mai napra British Federation of Festivals néven működő angliai versenyrendszere, a németországi IIG, az olasz alapítású IDO, majd később az ausztriai székhelyű ESDU, a belgiumi EFEDF és később az ugyancsak belgiumi EFDO, napjainkban pedig az egész területet újra feldolgozó és teljesen egyedi versenyrendszerbe integráló IDF (International Dance Federation).
Mint minden táncterület, ezek a területek is folyamatosan fejlődnek, a bármely időpillanatban szabályokkal rögzített változatokon is túllép az idő. Ezt ismerte fel az IDF, amikor 2002-ben – elsősorban olaszországi kezdeményezés alapján – tizennégy táncfajta tekintetében új alapokra helyezte a modern táncsportot, áttekintve a más kezdeményezésekben hasznos és előremutató tapasztalatokat, és integrálva ezeket egy egyszerű, közérthető, rendszeresen aktualizált rendszerben, amely a folyamatos fejlődést éves gyakorisággal követi.
Természetesen számos más táncirányzatra is mondják, hogy az „modern”, például van a modern jive-nak és a modern salsának is önálló nemzetközi szervezete. Létezik „modern” balett is – mintegy a megújulást jelezve ezzel a jelzővel a klasszikus baletthez képest. Azonban általánosságban a modern táncsport területének táncfajtáiról beszélve az IDF által újra-feldolgozott táncokat értjük.
Az IDF tevékenységét a www.idfdance.com honlap részletesen írja le.
A szövetség magyar tagszervezete a Modern Táncsportok Magyarországi Szövetsége, amelynek honlapja a www.dancewch.com címen található.
Mindkét honlap az aktuálisan a modern táncsportokhoz tartozó táncfajtákról és szabályzatukról, a vonatkozó versenyrendszerről is hasznos információkat tartalmaz.

Magyarország az IDF jelenlegi tagságában az egyik vezető szerepet kivívott nemzet. Nem csak a fantasztikus sikerrel megrendezett két, 2004 és 2005 évi győri világbajnokság, hanem a nemzetközi versenyeken elért kiemelkedő eredményesség miatt is elmondhatjuk: hazánk mind a négy korosztályban (mini, youth, junior és felnőtt), szinte valamennyi táncfajta kategóriáiban (solo, duo, páros, kiscsoportos, formációs) jelentős sikereket érve el mindig az éremtáblázat első helyén végzett.

 
Forrás: Vincze Csaba

 
   
 

oldal tetejére

 
 
Nyomtatóbarát verzió


 
 


Keresés a hírek között
Keresés:
lap.hu partnereink©2005-2018 Országos Tánchírek - www.tanchirek.hu - Impresszum - Főtámogatóink: pipettaszerviz.hu és calibration-pipette.com