Labnikker Kft. – Pipettaszerviz és kalibrálás  •  Labnikker Ltd. – Pipette repair and calibration

TÁNC - Országos Tánchírek - www.tanchirek.hu - Friss hírek a hazai és nemzetközi tánc világából
   Címoldal
Táncfajták
Akrobatikus Rock & Roll
Balett tánc
Boogie-Woogie
Break tánc
Disco- és Show tánc
Flamenco
Hastánc
Hip-Hop
Ír tánc
Jégtánc
Kortárs tánc
Magyar néptánc
Moderntánc
Musical
Népek táncai
Salsa-Mambo
Step tánc
Swing
Tangó
Társastánc
Versenytánc
Összes

Tánc Versenynaptár
Versenynaptár
Elindult Versenynaptár oldalunk, ahol a magyarországi és külföldi táncversenyek programját, eseményeit és az ehhez kapcsolódó híreket találhatjátok meg.


Küldj Te is híreket!
Legyél Te is az Országos Tánchírek szerkesztője!
Tudsz valamit, amit másokkal is megosztanál a tánc világából? Versenyen voltál, vagy épp egy továbbképzésre készülsz? Tudsz egy jó táncos programot a hétvégére?

Itt elmesélheted mindenkinek!


Táncpartner kereső
Ha még nem volt párod, vagy útjaitok elváltak és párt keresel, esetleg szeretnél a versenytánccal komolyan foglalkozni, akkor a Te helyed az Országos Táncpartner Keresőben van! Itt mindenki megtalálja ideális táncpartnerét!  Címoldal » Tánctörténet » Akrobatikus Rock & Roll Nyomtatóbarát verzió  
 
Akrobatikus Rock & Roll
Tánctörténet
A verseny rock'n'roll története
2005-09-06 14:15
 

A versenysport fejlődése egészen sajátos módon ment végbe, azaz a rock'n'roll-versenyeket, amelyek ténylegesen csak a 70-es években kezdődtek, nem lehet az 50-es évek reneszánszának tekinteni. A zene, amely közkedveltségét tekintve hasonló, mint pl. egy Glenn Miller vagy Louis Amstrong Swing, ismét motorja lett ennek a fejlődésnek, - hisz a fiatalok számára hasonlóak a mozgatórugók, - ezúttal mégis a "más", ill. a "különleges" és nem a "forradalmi", hanem sokkal inkább a "látványosság" volt az ami, a rock'n'roll-táncolást az ugrálóslépéssel és az akrobatikával oly vonzóvá tette.

Az akrobatika az elkápráztatás és a temperamentum mellett még egy sportos jelleget is magával hozott, ami megfelelt az ifjúkori dinamikának. Mivel a sportos oldal csúcsteljesítményeket és ezzel összefüggően nagy erőbevetést igényelt, a rock'n'roll sportolók száma a szabadidős rock'n'rolleresek nagyobb körén belül egy kisebb körre korlátozódott. A svájci René Sagarra hozta át Németországba a 70-es évek elején a rock'n'rollt, az arra jellemző ugrálóslépéssel. Ebben az időben a rock'n'roll-versenyeken, amiket tánciskolákban vagy discothekekben tartottak, még többnyire a lapos lépések voltak érvényben.

A Német Rock'n'Roll Szövetség (DRRV), melyet 1975. 12. 13-án alapítottak, egyre nagyobb és jelentősebb lett, hisz már a kezdetekkor megalkottak egy szabályzatot (most Verseny- és sportszabályzatnak nevezik) és egy értékelési rendszert, mint a versenyekre vonatkozó alapelveket: időközben a DRRV már több mint 300 klubbal és kb. 25000 egyéni taggal rendelkezik, ami a legnagyobb a világ rock'n'roll szövetségei között. A DRRV tagja a Német Táncsport-Szövetségnek és ezzel tagja a német sportcsaládnak.

A világ csúcsszövetségén, a World Rock'n'Roll Confederation-en belül (WRRC), amely több, mint 30 nezetet foglal magában, a német szövetség nemcsak nagyságát tekintve játszik jelentős szerepet, de annak a ténynek köszönhetően is, hogy a német rock'n'rollosok nemzetközileg a legeredményesebb sportolók közé számítanak.

A WRRC 1994-óta társult tagja az International Dance Sport Federation-nek (IDSF) és ezzel közvetlen tagja a General Association of International Sports Federations-nek is (GAISF).

Nemzeti és nemzetközi vonatkozásban 1985 óta táncolnak együtt amatőrök és profik a legmagasabb szinten 4 osztályban (korábban kategóriáknak hívták). A legalsóban, a D osztályban el lehet érni bizonyos sikerek által (bizonyos helyezések elérésével vagy megfelelő számú győzelemmel, más párok felett), hogy a következő felsőbb osztályba, a C osztályba kerüljenek a versenyzők. Ugyanígy lehet majd átkerülni a B, illetve az A osztályba. Az alsóbb osztályokban az akrobatikát erősen korlátozzák vagy akár meg is tiltják. Ezt a figurakorlátozások által határozzák meg (része a Verseny- és sportszabályzatnak).

Az A osztályban az akrobatikus figuráknak szinte semmi korlátja nincs. 1994 januárja óta legfeljebb dupla fordulatok (például salti, csavar) engedélyezettek. 1990 óta nemzetközi síkon a Világ- és Európa-bajnokságokon kívül létezik a World-Masters sorozat is, ennek alapján állítják össze a világranglistát. Itt a párok a megfelelő fordulókban a K. O.-rendszer szerint táncolnak. Ezen kívül további nemzetközi versenyeket szerveznek a rock'n'roll-formációban a tanuló- és ifjusági kategóriában.

A verseny Rock'n'Roll története a Planétás kiadó gondozásában megjelent Wolfgang Steuer: Rock'n'Roll című könyve alapján készült.


 
Forrás: Juhász Péter

 
   
 

oldal tetejére

 
 
Nyomtatóbarát verzió


 
 


Keresés a hírek között
Keresés:
lap.hu partnereink©2005-2018 Országos Tánchírek - www.tanchirek.hu - Impresszum - Főtámogatóink: pipettaszerviz.hu és calibration-pipette.com