Labnikker Kft. – Pipettaszerviz és kalibrálás  •  Labnikker Ltd. – Pipette repair and calibration

TÁNC - Országos Tánchírek - www.tanchirek.hu - Friss hírek a hazai és nemzetközi tánc világából
   Címoldal
Táncfajták
Akrobatikus Rock & Roll
Balett tánc
Boogie-Woogie
Break tánc
Disco- és Show tánc
Flamenco
Hastánc
Hip-Hop
Ír tánc
Jégtánc
Kortárs tánc
Magyar néptánc
Moderntánc
Musical
Népek táncai
Salsa-Mambo
Step tánc
Swing
Tangó
Társastánc
Versenytánc
Összes

Tánc Versenynaptár
Versenynaptár
Elindult Versenynaptár oldalunk, ahol a magyarországi és külföldi táncversenyek programját, eseményeit és az ehhez kapcsolódó híreket találhatjátok meg.


Küldj Te is híreket!
Legyél Te is az Országos Tánchírek szerkesztője!
Tudsz valamit, amit másokkal is megosztanál a tánc világából? Versenyen voltál, vagy épp egy továbbképzésre készülsz? Tudsz egy jó táncos programot a hétvégére?

Itt elmesélheted mindenkinek!


Táncpartner kereső
Ha még nem volt párod, vagy útjaitok elváltak és párt keresel, esetleg szeretnél a versenytánccal komolyan foglalkozni, akkor a Te helyed az Országos Táncpartner Keresőben van! Itt mindenki megtalálja ideális táncpartnerét!  Címoldal » Tánctörténet » Hastánc Nyomtatóbarát verzió  
 
Hastánc
Tánctörténet
Gótikus hastánc
2011-08-20 17:54
 

A gótikus hastáncművész nem pusztán szórakoztat, hanem színházi értelemben véve élményt ad...

A gótikus hastánc mind táncművészet, mind előadóművészet szempontjából magas mércét állít művelőjének. A gótikus hastáncművész feladat nem pusztán szórakoztatni, hanem színházi értelemben vett élményt adni, koreográfia helyett mondhatni inkább perforemance-szal kell színpadra lépni.
A gótikus hastánc nem csak balett, jazz balett, de nagyon sok modern tánc elemet is tartalmaz. A mozdulatok kivitelezése, ritmikája, mozgástartománya, így hangulata is eltérhet a klasszikus hastáncétól. Nagyon gyakran a fantáziavilág lényeit keltik életre, vagy egyszerűen csak elvont fogalmakat, érzéseket közvetítenek a humorostól a baljósig. A klasszikus hastánc képviselői általában nem nézik jó szemmel ezt a műfajt, így művelői kis klubokba, baráti összejövetelekre szorulnak. Külföldön már komplett esteket rendeznek gótikus előadásokkal. Amerikában úgy tíz évvel ezelőtt született meg a gótikus hastánc műfaja. Magyarországra az elmúlt egy-két évben talált utat.

Néhány mondattal nehéz lenne leírni, mit is takar pontosan ez a típusú hastánc. Ez a külföldön már sikeres gótikus hastáncosoknak sem sikerült, szerintük ezt inkább érezni lehet.

Kezdjük ott, mi is a gótika, mivel foglalkozik? A gótika foglalkozik mindennel, ami nem kézzel fogható, ami túlmutat az emberi létformán, ami a szemünkkel nem érzékelhető, de ami mégis át és átlengi mindennapjainkat: vágyak, képzelt világok, fantáziák, alternatív jövőképek, mesevilágok, múltba vágyás, legendák, babonák, mitológia. A gótikus hastánc mindezt igyekszik életre kelteni, színpadra állítani.
A gótikus hastáncművész nem puszta koreográfiával, inkább performance-szal lép színpadra. Öltözéke, kelléktára, zeneválasztása, a hastáncmozdulatok kivitelezése és előadásának kisugárzása eltér a hagyományos hastáncosétól. A gótikus hastánc technikailag alapvetően kétféle módon valósítható meg: gothic tribal (a törzsi hastánc gótikus hatású fúziója) vagy a klasszikus hastánc gótikussá tétele. Ezen a két fő ágazaton belül is léteznek választási lehetőségek.

A gothic tribal ugyanazokat a mozdulatokat használja, mint a klasszikus hastánc, csak másként kivitelezi azokat. A klasszikus hastánc egybefüggő, alapvetően lágy mozdulatait, szélsőségesen szaggatottá teszi, a testrészek különálló mozgatását eltúlozza, a rendellenesen lassú mozgást hirtelen felgyorsítja, majd hirtelen ismét lelassítja. Ráadásul a hastánc kecses kézmozdulatait és testmozdulatait szögletesé, nehézkessé, merevvé - hullámzóan merevvé - formálja. A táncos mozgása gyakran emlékeztet egy gépre vagy egy rugóra járó babára. Mindenesetre semmiképp se természetes, úgymond emberi mozdulatokat látunk. Ezért inkább feszült érzés keletkezik bennünk, ha szemléljük, nem az a lelkes, jóleső emelkedettség, amit a klasszikus hastánc közben érzünk.

A gótikus hastáncos lehet buja, esztétikus, nőies, de lehet szinte nemtelen is, aki valamilyen érzést akar kiváltani belőlünk előadásával. A táncoson áll, hogy egy történetet vagy csak egy hangulatot táncol-e el.

A különböző irányzatoknak már vannak jellegzetes öltözékei, zenéi és mozdulatai. A táncos dönti el, hogy a hastánc mely stílusából alakítja ki a saját gótikus táncát. Nagyon magas szintű testtudatot, és komoly tánctudást, energia befektetést követel ez a műfaj művelőjétől, ha a gótikus hastánc teljes repertoárját el akarja sajátítani. Már maga az nagy kihívás, hogy ugyanazt a mozdulatot klasszikus és gótikus törzsi stílusban végrehajtsa a táncos, ha kell egymás után. Emellett még valami pluszt hozzá kell tenni, mert ez a tánc a kreativitásról, az egyedi ötletekről szól.
 
Forrás: Burány Judit
További információk: Gótikus hastánc

 
   
 

oldal tetejére

 
 
Nyomtatóbarát verzió


 
 


Keresés a hírek között
Keresés:
lap.hu partnereink©2005-2018 Országos Tánchírek - www.tanchirek.hu - Impresszum - Főtámogatóink: pipettaszerviz.hu és calibration-pipette.com