Labnikker Kft. – Pipettaszerviz és kalibrálás  •  Labnikker Ltd. – Pipette repair and calibration

TÁNC - Országos Tánchírek - www.tanchirek.hu - Friss hírek a hazai és nemzetközi tánc világából
   Címoldal
Táncfajták
Akrobatikus Rock & Roll
Balett tánc
Boogie-Woogie
Break tánc
Disco- és Show tánc
Flamenco
Hastánc
Hip-Hop
Ír tánc
Jégtánc
Kortárs tánc
Magyar néptánc
Moderntánc
Musical
Népek táncai
Salsa-Mambo
Step tánc
Swing
Tangó
Társastánc
Versenytánc
Összes

Tánc Versenynaptár
Versenynaptár
Elindult Versenynaptár oldalunk, ahol a magyarországi és külföldi táncversenyek programját, eseményeit és az ehhez kapcsolódó híreket találhatjátok meg.


Küldj Te is híreket!
Legyél Te is az Országos Tánchírek szerkesztője!
Tudsz valamit, amit másokkal is megosztanál a tánc világából? Versenyen voltál, vagy épp egy továbbképzésre készülsz? Tudsz egy jó táncos programot a hétvégére?

Itt elmesélheted mindenkinek!


Táncpartner kereső
Ha még nem volt párod, vagy útjaitok elváltak és párt keresel, esetleg szeretnél a versenytánccal komolyan foglalkozni, akkor a Te helyed az Országos Táncpartner Keresőben van! Itt mindenki megtalálja ideális táncpartnerét!  Címoldal » Tánctörténet » Moderntánc Nyomtatóbarát verzió  
 
Moderntánc
Tánctörténet
Techno Dance - az egyik legújabb táncfajta
2009-01-13 10:04
 

Számos táncfajta alakult már ki az elmúlt években a disco dance-ből vagy annak mozgásanyaga alapján. Napjainkra már nem a disco a divatos streetdance stílus, a különböző hip-hop és funky stílusok és a disco egymásra hatása és a sok elektronikus effekttel "technósított" slágerszám hatására feltűnt és - főleg a kelet-európai táncklubokból kiindulva - a modern táncsport versenyrendszereiben is megjelent a techno dance. Ugyanúgy, mint a hip-hop, a techno nem csak zenei stílus. Számos változata és kihatása van a mindennapi élet területeire. A techno a disco zene rave irányzatával jelent meg, és az életstílus, ruházat, klubélet területére is kiterjedt. A kilencvenes évek végén és a közelmúlt években a techno remix, techno club és techno house zenei stílusok is feltüntek, mint elfogadott új zenei stílusok. Ezen zenei stílusok és életmód talaján egy új, hirtelen fejlődő táncstílus jelent meg, elsősorban a disco dance, funky és hip-hop alapjaira épülve – és napjainkra ez vált a domináns szabadidős táncstílussá számos disco és táncklubban.

A techno dance nagyon gyors, ugrálós alaplépésen alapul. Folyamatosan gyors, szabad tánc, hirtelen megállásokkal, hullámzó részekkel és ritmusváltásokkal, amely főként a többi utcai táncfajta elemeit alkalmazza, ezekbe bármely táncfajtából vett, az adott zenei momentumhoz illeszkedő lépések és figurák keveredhetnek. A tánc hirtelen megállásokat ugyanúgy tartalmaz, mint villámszerű megindulásokat – az effektekkel és a zenei jelleggel összhangban. Lassúbb zenei részekre végrehajtott szexi csípőringatás ugyanúgy szerepel a táncban, mint a gyors mozgásváltások a hirtelen zenei ritmusváltásokra, vagy a jazz- és balett-ugrások és forgások az utcai táncok lépéskötéseiben. A techno versenyeken előadott táncnak a stílusra jellemzőnek kell lennie, dinamikusnak, mozgásanyagát és előadását tekintve folyamatosnak, a zene jellegéhez és ütemezéséhez illeszkedően. Az aerobic szteppelés, aerobic futás és a más, rokon sportterületekről vett, hasonló elemek a techno versenyeken nem megengedettek. A versenyszám nem lehet sem tisztán hip-hop, sem funky, sem pedig dico dance. A disco és hip-hop lépések önmagukban legfeljebb rövid szakaszokban engedélyezettek folyamatosan és az egész koreográfiában nem dominálhatnak. A techno versenyszám tartalmazhat különféle new style és street jazz elemeket, és tartalmazhat más street dance táncfajtákból vett elemeket is, de ezek egyike sem dominálhat. A versenyszámnak zökkenőmentesen kötött lépések, kirúgások, fordulatok és forgások, csúszások, szökellések keverékének kell lennie. Az akrobatikus elemek alkalmazása teljességgel tiltott, míg a talajelemek engedélyezettek, bár nem dominálhatnak, de ezeket zökkenőmentesen kell a táncba kapcsolni, és helyesen kell előadni. A lábnak és kéznek szinkronban kell mozognia és a végtagok követhetik a törzshullámokat vagy a csípőmozgást.

A techno dance valódi fúziós tánc, sokfajta technika és stílus improvizatív ötvözete, és egyre népszerűbb Magyarországon is.
 
Forrás: Barna Attila - IFMD

 
   
 

oldal tetejére

 
 
Nyomtatóbarát verzió


 
 


Keresés a hírek között
Keresés:
lap.hu partnereink©2005-2018 Országos Tánchírek - www.tanchirek.hu - Impresszum - Főtámogatóink: pipettaszerviz.hu és calibration-pipette.com