Szemészeti vizsgálat – miért fontos?

Szemészeti beavatkozások

Ha esetleg nem tudná, hosszútávon a szemészeti beavatkozások segíthetnek életminőségén, vagy akár az életét is megmenthetik. Valószínűleg sokan úgy gondolják, hogy ez a vizsgálat nem más, mint egy szimpla látásvizsgálat. A szemészek szerint itt viszont többről van szó, minthogy homályos-e a látása.

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a fő okokat, amelyek miatt a szemvizsgálat kritikus fontosságú, és miért szükségesek az általános egészségügyi vozsgálatok esetén.

A látásvizsgálat nem ugyanaz

A szülők többnyire feltételezik, hogy gyermekeik tökéletesen látnak, csak azért, mert az iskolában elvégezték a szokásos látásszűrést. Néhány felnőtt pedig szintén tökéletesnek hiszi a saját látását is, hiszen a jogosítványhoz szükséges orvosi alkalmasságin is átmentek. Ezek a feltételezések viszont messze nem helytállóak.

Szemészeti beavatkozások

A látásvizsgálat pontosan úgy történik, mint ahogyan a neve is sugallja. Segít a súlyos, és néha teljesen nyilvánvaló problémák kiszűrésében. A szűrések pontosan meghatározzák az egyén bizonyos vizuális feladatokkal járó nyilvánvaló aggodalmait, például az úton lévő jelek és más dolgok felismerését a kormány mögül, vagy az osztálytermi táblák tiszta képének látását.

Csak a szemész vagy optometrista által végzett átfogó szemészeti vizsgálat garantálhatja, hogy látása a lehető legtisztább legyen. Ezzel azt is garantálja, hogy az esetlegesen súlyos szembetegségeket is elkerülje még azelőtt, hogy a korai tünetek észlelhetők legyenek, vagy ami még ennél is rosszabb – glaukóma alakuljon ki.

A szemészeti vizsgálat elősegíti a gyerekek sikerét az iskolában

Ez a szülőknek szól. A gyerekeknek az osztályteremben és azon kívül történő tanulás mintegy 80%-ához szükség van a jó látásra. Ez így igaz, de ez a statisztika némi felülvizsgálatot igényel, ha figyelembe vesszük azt is, hogy manapság mennyi időt töltenek a gyerekek képernyők előtt ülve.

Az éves szemvizsgálat csak egy módszer annak biztosítására, hogy gyermeke kényelmesen és tisztán lásson mindent. Ez nem csak a tanulásban fontos, hanem a sportban is.

A rövidlátás járványszerűvé vált

A teljes szemészeti vizsgálat után a szemorvos tájékoztatja Önt az állapotáról, és felkínál az ehhez mérten megfelelő kezeléseket. Egyre növekszik azoknak a gyerekeknek a száma, akiknél rövidlátás vagy valamilyen látáskárosodás alakul ki. A legtöbb gyerek már nagyon fiatalon veszít a látóképességéből. Miért ok ez az aggodalomra? Azok a gyerekek, akik már nagyon fiatalon rövidlátóak lesznek, hajlamosak a progresszióra. Ez nagyobb kockázatot jelent, hiszen nagyobb lesz a valószínűsége a későbbiekben kialakuló súlyos szembetegségeknek, például a glaukómának, szürkehályognak, vagy a retina leválásának.

A szemészeti vizsgálat évente történő ütemezése a legjobb eszköz gyermeke látásának felmérésére. A korai észlelés után a rövidlátás csökkentésére irányuló intézkedéseket meg lehet hozni, ezzel lassítva a gyermek szemének romlását, és a későbbiekben kialakuló betegségek kockázatát is csökkenthetjük.

Ne hagyja ki a cikket sem folsavra.

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek: